Presentat el pla de museització dels antiaeris del turó de la rovira




El passat dimarts 11 de Maig, la regidora Elsa Blasco, Joan Roca, director del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) i Miquel Caminal, director de Memorial Democràtic van fer una roda de premsa del pla de museització de l'entorn històric i l'inici de la recuperació de la bateria antiaèria situada al Turó de la Rovira com a espai de memòria històrica.

Aquesta actuació culmina una llarga reivindicació veïnal iniciada amb els camps de treball realitzats durant els darrers anys, a iniciativa del moviment associatiu i amb el suport del Districte i el Memorial Democràtic.

El turó de la Rovira acull tres moments històrics conservats importants que expliquen la formació i evolució de la ciutat de Barcelona:
  • Un poblat iber
  • Restes de construccions militars de la guerra civil (bateries antiaèries). Punt clau de la defensa passiva republicana durant la guerra civil.
  • Restes de les barraques de mitjans de segle XX. Representatives del barraquisme organitzat que va ser un dels nuclis de barraquisme que va durar més gràcies al gran col·lectivisme i organització d'aquest nucli.
La bateria antiaèria s'integrarà dins la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, que impulsa el Memorial Democràtic de la Generalitat.

1- Dignificació de l’entorn.
Es portaran a terme actuacions que posin fi al procés de degradació de l’indret per incidència de la presència humana o per la meteorologia. Es farà una neteja selectiva de les restes no considerades d’interès històric. D’altra banda es millorarà l’enllumenat en tots els recorreguts per tal de garantir la seguretat de les persones. Es millorarà l’entorn natural i es plantaran noves espècies adaptades a les característiques de l‘espai.

2- Millora de l’accessibilitat i la seguretat.
Es faran uns accessos més adequats, condicionant i perllongarà l’accés principal des del carrer de Marià Labèrnia i rehabilitant els altres camins i escales existents, mantenint-ne el actual i col·locant-hi baranes d’acompanyament. També s’instal·laran elements de protecció que permetran recórrer l’espai amb total seguretat.
 
3- Rehabilitació de la bateria antiaèria.
Es restauraran els elements de valor històric del conjunt de la bateria antiaèria. Es netejaran les parets exteriors de les construccions històriques i es protegirà l’accés a l’interior. I es senyalitzarà el conjunt com a espai de memòria històrica. L'espai de les bateries antiaèries serà contextualitzat històricament a partir de les senyals explicatives de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. També es proposarà un recorregut d’interès històric per al conjunt del cim del Turó de la Rovira
 
Nota de premsa