Anna Maria Martínez Sagi

El Periódico explica avui que el FC Barcelona recordarà a Anna Maria Martínez Sagi en el partit del Barça contra el Zaragoza aquest cap de setmana, coincidint amb a celebració, dimarts, del dia de la dona treballadora. En primer lloc volem valorar molt positivament aquesta iniciativa de posar en valor el paper de les dones en els diferents camps de la societat, en aquest cas, per exemple, en un món tan masculinitzat com el del futbol professional. Anna Maria Martínez Sagi va ser la primera dona directiva del FC Barcelona.

Al barri del Guinardó, a proposta nostra, Anna Maria Martínez Sagi hi té dedicat un carrer., que per cert hem remodelat aquest mandat. El tema del nomenclàtor no és sempre un tema neutre. Des d'ICV-EUiA Horta-Guinardó hem apostat per posar en valor un tema com el nomenclàtor, dedicant places, carrers i jardins a persones o col·lectius que representen uns ideals que compartim. I en especial a les dones. És important posar en valor gent que sovint ha caigut en l'anonimat però que va representar canvis importants en la seva societat i el seu entorn. Alguns dels noms que hem posat a carrers del nostre Districte com Hipatia d'Alexandria s'ha revaloritzat després per la pel·lícula Àgora o en el cas de Martínez Sagi per aquesta iniciativa del FC Barcelona, però també és important valorar que hi ha gent que hem volgut posar en valor aquests noms en els nostres barris. De fet en rpopers dies us explicarem perquè hem posat altres noms com Numen Mestre, maternitat d'Elna, Juliana Buceno o Bugaderes d'Horta.

Anna Maria Martínez Sagi va ser una dona pionera en molts camps. Va néixer el 19 de febrer de 1907 a Barcelona i va morir als 92 anys d'edat. Va rebre una educació molt oberta per l'època i això li va permetre destacar en els camps de l'esport i de la cultura. Va ser atleta, escriptora, periodista. Va mirar de defensar el seu dret a la seva orientació sexual en una època molt més difícil que l'actual i va lluitar en contra dels feixisme. Una dona per tant compromesa, valenta i innovadora que es mereix l'homenatge del Barça i el carrer al Guianrdó.