Winnipeg el barco de la esperanza


El proper dimecres 19 de gener a les 20.00 la sala d’actes Lluís Companys del Districte d’Horta-Guinardó es vestirà de gala per acollir un acte que sota el títol de “Winnipeg el barco de la esperanza”, ens permetrà gaudir d’una doble proposta molt interessant. Per una banda es podrà veure el documental “Winnipeg, palabras de un exilio”, un documental de Lala Gomà i Xavier Montanyà. Posteriorment podrem gaudir de l’espectacle poètic i musical “Ensayo General” amb direcció d’Eulogio Dávalos (a la fotografia al costat d'Elsa Blasco en el bust dedicat a Salvador Allende al Carmel), guió de Jaume Comas i amb la participació del cantant Lucho Roa.

Quan ja finalitzava la guerra el govern de la República va organitzar un servei d’evacuació de persones molt significades. El 4 d’agost de 1939 sortia d’un port de Burdeus (França) un vaixell que havia comprat el govern republicà, anomenat Winnipeg, amb més de 2.300 persones i 150 membres de la tripulació amb destí a Valparaiso (Xile). A Xile Pablo Neruda, com a Cónsul especial per als refugiats, organitzava l’arribada de nombrosos refugiats. El 3 de setembre arribava el vaixell a Xile on eren rebuts pel president del govern Pedro Aguirre Cerda. Un dels metges que va atendre als refugiats era un jove Salvador Allende. El Winnipeg va ser un viatge ple d’esperança per a la gent que havia lluitat per la llibertat a casa nostra i també un exemple de solidaritat d’un poble xilè que va acollir de forma exemplar als refugiats.

L’activitat “Winnipeg el barco de la esperanza” es va poder veure recentment a Xile, en concret a Quillota, Valparaiso i Viña del Mar. És una activitat organitzada conjuntament amb el Centro Salvador Allende i el Districte d’Horta-Guinardó. Us avancem un enllaç on podeu veure una part del recital, però sobretot us animem a assistir a aquesta activitat tan especial i tan carregada de significat.