La Teixonera, retalls d'un barri


Dissabte 11 de desembre es va presentar al Centre Cívic de la Teixonera el documentaL "TEIXONERA, RETALLS D'UN BARRI". Aquest és un magnífic reportatge de Jordi Romero sobre la vida del barri a partir de les entrevistes a 16 veïns i veïnes del barri que parlen sobre els seus records iles seves vivències al barri, però alhora parlen del moment actual i de les perpectives de futur. A la presentació de la pel·lícula Dolors Saladrigas, en representació del Centre Cívic va donar la paraula al director del documental, Jordi Romero, veí del barri i que ja havia fet altres treballas cinematogràfics i a Elsa Blasco regidora d'ICV-EUiA i d'Horta-Guinardó. Elsa Blasco va recordar com va arribar a conèixer el barri a partir d'acompanyar al seu pare a portar la propaganda electoral al taller de sastre d'en Gimeno, que va ser president de l'AVV i avui dia encara representa un referent pel barri.

El reportatge recull experiències d'alguns dels primers veïns i veïnes, lluitadors de tota la vida, persones que van iniciar els seus primers negocis com el bar Plaza o Tutó o la impactant bòvila de la Teixonera. Les entrevistes al Gimeno, Manolo, Armand, Paqui, Mariana ... s'intercal·len amb fotografies antigues cedides pels veïns i veïnes i amb imatges molt interessants de filmacions en 8mm. Una de les conclusions clares del documental és que el sentit de pertinyença al barri és molt més gran del que es pot pensar des de fora. La Teixonera es viu com un barri tranquil, amb encant, apartat de la gran ciutat a la que ha estat absorvida. Un barri de gent que tota la vida ha hagut de lluitar per millorar un espai públic molt deficient durant molts anys. Totes les entrevistes també recullen les millores dels darrers anys i també apunten algunes de les necessitats de futur pel barri com una major accessibilitat amb escales mecàniques o un intens manteniment, aspectes que compartim plenament des d'ICV Horta-Guinardó. El documental recull 16 testimonis, però lògicament en podria reunir molts més, per això la pel·lícula acaba dedicada a tots els veïns i veïnes de la Teixonera.
El documental es pot adquirir en format DVD al Centre Cívic de la Teixonera i esperem que pugui tenir una gran difusió en mitjans de comunicació, en festivals de documentals i en tots els àmbits que sigui possible, perquè relament és un reportatge de gran interès i molt ben realitzat.