El Carmel, 30 anys de progrés. Un barri de gent lluitadora


Us adjuntem la presentació del llibre que la Regidora d'ICV-EUiA, Elsa Blasco, ha fet pel llibre "El Carmel, 30 anys de progrés. Un barri de gent lluitadora", amb textos de Rafael Pradas i fotografies de Txema Salvans i que es va presentar dimecres a la Biblioteca Juan Marsé del Carmel amb la presència de la pròpia Regidora d'ICV-EUiA, Elsa Blasco, el conseller d'ICV-EUiA Joan Vallvé, els autors del llibre i nombrosos representants de la vida social i associativa del barri del Carmel i d'entitats com l'AVV, Carmel Amunt, Fundació Tres Turons, Sense Traves, FOC, Carmelómanos, Ràdio Carmel, Bitlles Cop... Podeu trobar més informació al blog d'en Pere Nieto.

"Teniu a les vostres mans aquest llibre sobre els darrers anys de la història del barri del Carmel. Fa més de quinze anys que personalment i políticament he viscut el barri del Carmel amb intensitat. Del barri del Carmel se n’ha parlat molt, sobretot darrerament, però sovint s’ha parlat d’una forma massa lleugera. Alguns tòpics han marcat la seva imatge davant de la resta de la ciutat, però el Carmel va molt més enllà d’alguns d’aquests tòpics.

És cert que és un barri que ha patit un creixement urbanístic desendreçat, que ha tingut una forta empremta de l’autoconstrucció i el barraquisme, però que ha tingut sempre un moviment associatiu combatiu i fort, això ha fet que sigui un barri amb una personalitat molt marcada, amb una gran història de defensa de l’ensenyament públic, amb capacitat d’impulsar plans comunitaris o de veure molts projectes vinculats a joventut. Un barri on és els equipaments assumeixen un paper central en la vida social.

El barri del Carmel el dels ocells, és el dels bars de tota la vida, el de la rumba, però també el de dones que es volen formar, el de la gent jove del Boca Nord, el de la gent que juga a futbol o el dels diables del barri. El barri del Carmel és el de l’Associació de Veïnes i Veïns, el de la gent històrica lluitadora i el de les noves entitats que es van obrint espai. El barri del Carmel és el de l’homenatge a les brigades internacionals i a Salvador Allende, el del graffiti de Blu a Santuaris i el de les bateries antiaèries. El barri del Carmel té moltes cares i totes elles de gran riquesa. La pel·lícula “A través del Carmel” de Claudio Zulian va saber retratar molts d’aquests Carmels. Cal tenir una visió més en profunditat i fugir dels tòpics per tal de trobar les realitats.

En el llibre que teniu a les vostres mans trobareu un repàs als darrers anys del barri. Una crònica d’una transformació imparable, iniciada ja fa molts anys, en el camí cap a la democràcia. El famós esvoranc de les obres del Metro del Carmel va posar el barri en el mapa i entre totes i tots estem aconseguint convertir la desgràcia en oportunitat. Però cal recordar que la transformació ja estava en marxa i que l’encert va ser aprofitar els fets del gener de 2005 per accelerar tot el procés. El llibre ha de servir no tan sols com a crònica del que ha passat sinó, també, com a reconeixement al barri i a la gent que ho ha fet possible."