Sàhara Horta

Un any més Sàhara Horta ha organitzat la festa d’acollida de nens i nenes sahrauís que venen a passar l’estiu amb famílies catalanes, en concret 11 nens i nenes al barri d'Horta. Des del Districte d’Horta-Guinardó es col·labora en aquestes estades i en especial en la festa que cada any s’organitza al Matas i Ramis. Aquest any la festa ha comptat entre d’altres representants municipals amb la presència de Joan Vallvé, conseller d’ICV-EUiA al Districte.


L’estada d’aquests nens i nenes en famílies catalanes, i en aquest cas concret en famílies d’Horta, és un exemple de solidaritat i suport a unes famílies que tenen dificultats derivades de la greu situació política del seu país. La seva estada els permet no tan sols gaudir d’unes vacances fora del seu àmbit habitual sinó que sobretot és un bon motiu per poder fer revisions mèdiques, facilitar temes tan elementals com ulleres i allunyar-se uns dies de la dura realitat dels camps de refugiats.

El Sàhara Occidental va viure un procés de descolonització de l’Estat Espanyol que de fet va consistir en l’acceptació de l’ocupació marroquina d’aquests territoris i que va provocar l’èxode de bona part de la població sahrauí a partir de 1975 cap a camps de refugiats al sud-est d’Algèria. Al llarg d’aquests 35 anys no s’ha resolt la situació i el Marroc ha imposat la seva lògica davant de la impunitat internacional. Actualment el poble sahrauí es troba als campaments de Tindouf (Algèria), als territoris alliberats i als territoris ocupats pel Marroc.



Conscients de la situació d’aquest poble i com a objectiu bàsic de cooperació del Districte d’Horta-Guinardó, Elsa Blasco (ICV-EUiA) va impulsar al costat de Sàhara Horta l’agermanament del Districte amb la Daira de Bucraa, amb un important projecte de solidaritat dut a terme per aquesta entitat i amb el suport econòmic del Districte i l’Ajuntament de Barcelona. Aquest projecte ha permès impulsar projectes a l’entorn de la llar d’infants i el projecte d’àpat diari o el projecte d’aigua potable per aquest 2010.


Des d’ICV Horta-Guinardó volem expressar el nostre suport a la lluita del poble sahrauí per aconseguir el seu dret a l’autodeterminació, a la justícia i a la pau. Igualment expressem el nostre suport amb Sàhara Horta per la tasca de solidaritat i reivindicació que fan al costat del poble sahrauí. Núria Salamé va expressar la necessitat que els polítics assumíssim la necessitat de mantenir viu el problema del Sàhara i de lluitar per aconseguir que es resolgui d'una vegada una situació que sembla no desbloquejar-se per motius econòmics. Nosaltres prenenm el compromís de seguir estant atents a la realitat del poble sahrauí, a la seva lluita com a poble i donant suport als moviments de solidaritat que a casa nostra lluiten per la seva causa.