El burka o com acabar amb la poca llibertat d'algunes dones - de Joan Vallvé

Després que Lleida prohibís el Burka i la Niqab als edificis públics amb els vots de PSC, CiU, PP, l'abstenció d'ERC i el vot en contra d'ICV, la moda s'ha estès a Tarragona, El Vendrell, Reus, Tàrrega i Cervera. Recentment, també, el PP de Barcelona va intentar-ho però per sort PSC, ERC i CiU no van exercir la coherència i mentre que PSC i ERC van votar en contra CiU es va abstenir(*). Partits flexibles a la sensibilitat del votant local?
[* a 14-J Hereu ha anunciat que prohibirà el burka als edificis públics per decret d'alcaldia]
S'ha obert fa temps, la veda a utilitzar la immigració amb finalitats el·lectorals i en temps de crisi sembla que és més llaminera. Algunes consideracions sobre el tema:
Quines conseqüències té prohibir el burka i la niqab a l'espai públic? Jo ho tinc clar, amb una prohibició no arreglem el problema, estem davant d'un problema greu de masclisme, si prohibim que les dones portin burka i niqab als edificis públics o a l'espai públic senzillament tindrem dones tancades a casa.

Quin objectiu tenen aquestes proposicions? No em crec que els partits que promocionen aquestes propostes o que en són còmplices no votant-hi en contra no entenguin que no és la manera d'aconseguir aquest objectiu. Estem parlant de pura gesticulació, que ja és greu, en un tema com la immigració podent produir més fractura social, que és gravíssim, i que d'aprovar-se les mocions empitjoren el problema i la vida d'aquestes dones cosa que em sembla espantós.

Qui està proposant tot això? Curiosament els que proposen aquestes prohibicions no han lluitat històricament pels drets de les dones ni estan a favor de l'avortament. S'erigeixen com a defensors de les dones només quan es tracta del burka, la niqab o el vel a les escoles.  Han criticat mai l'església per a que doni els mateixos drets a la dona que a l'home? Han demanat mai que les monges vagin sense el seu "vel"?

No estan defensant el dret de la dona que porta el burka. 
I ho saben. 
Aquestes poques dones no deixaran d'anar amb burka. 
I ho saben.
Aquestes poques dones seran obligades a quedar-se a casa perdent la poca llibertat que tenien. 
I ho saben.

Només és un argument més que situa la immigració al punt de mira, un gest que diu "Així no" i no va pas dirigit al col·lectiu migrat sinó al contrari. Va dirigit curiosament al qui té dret a vot. Fastigós.

Estic enèrgicament en contra que hi hagi dones que són obligades a portar burka o niqab perquè estic en contra de qualsevol forma de masclisme, la meva posició és, doncs, estar a favor de qualsevol acció o mesura que pugui millorar la situació actual de masclisme social, però aquesta no l'és, és tot el contrari. 

No em dóna la gana que partits que mai han defensat la llibertat de la dona donin lliçons als nouvinguts de feminisme així o qüestionant el vel i intentant-lo prohibir a les escoles. Em sembla d'una prepotència indigna donar lliçons de feminisme quan seguim tenint aquí la violència masclista que tenim, quan socialment aquí la dona no és lliure de imposicions estètiques, culturals i religioses de tota mena.

Que no ens enganyin ni ens pretenguin donar lliçons, lluitem contra totes les formes de masclisme, no contra l'islam.

Altre cop, després de Vic, em costa veure com els altres partits que s'anomenen d'esquerres es posicionen. La responsabilitat que a vegades diuen que tenen quan retallen drets socials, m'agradaria veure-la aplicada a temes tan seriosos com aquest.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

... i, que n'opines del us de simbols religiosos a l'escola pública ??

Molotov

joan ha dit...

Sigui quin sigui, l'escola no ha de tenir simbols religiosos. He dit l'escola, no els nens i nenes.