Turó de la Rovira, espai de memòria històrica


Dimarts 27 d’abril es va presentar en sessió veïnal la proposta de recuperació de les bateries antiaèries del Turó de la Rovira, concretament en la seva primera fase, prèvia a la museïtzació definitiva. Davant de més de 150 persones la Regidora Elsa Blasco va explicar quins eren els principals objectius del projecte, quina era la història que ens havia fet arribar fins aquí i els criteris de l’actuació. Posteriorment, i abans del torn d’intervencions del públic, l’arquitecte Jordi Romero va explicar el projecte.

L’objectiu d’aquesta primera fase és posar la base perquè aquest espai es dignifiqui definitivament i es converteixi en un espai de referència on poder interpretar la història de la nostra ciutat, des de la implantació dels ibers fins els nostres dies, passant per les defensa aèria de la ciutat, el barraquisme, el creixement urbà i sense oblidar que el Turó de la Rovira ofereix l’únic punt de la ciutat amb una perspectiva de 360º.

La recuperació de les bateries antiaèries és fruit de la combinació entre la reivindicació veïnal (liderada per l’AVV de Can Baró) i de la voluntat política d’Elsa Blasco (ICV-EUiA) per convertir el Turó és un important centre de la memòria històrica. Els successius camps de treball duts a terme van començar a posar en valor el Turó, i ara amb aquesta nova etapa farem molt més visible aquesta dignificació.

L’actuació contempla bàsicament mesures d’accessibilitat, seguretat i rehabilitació, respectant els elements històrics de les bateries i les barraques, recuperant els camins antics, minimitzant l’impacte de la intervenció i netejant la façana de totes les edificacions de les bateries. Està previst que aquesta primera fase comenci entre maig i juny i finalitzi a finals de març del 2011.

Des d’ICV-EUiA valorem molt positivament aquest inici d’obres com a símbol d’aconseguir un dels principals objectius polítics que teníem, la recuperació d’aquest magnífic mirador de la ciutat, però vinculat de forma clara a la nostra memòria històrica. Recordar el que va representar el barraquisme a la nostra ciutat i a la gent que hi va viure, o a com es va defensar la ciutat de les tropes franquistes són elements claus que aquest projecte contempla. I a més ens felicitem per haver-ho amb plena sintonia amb el moviment associatiu i amb el suport del Museu d’Història de la Ciutat i del Memorial Democràtic de la Generalitat.