La lluita de Salvem Botticelli fa suspendre el projecte a l'Ajuntament


La plaça Botticelli és un espai verd, enclotat, situat a la part superior del Parc de les Rieres, a l'avinguda de l'Estatut de Catalunya. Aquest entorn singular és força utilitzat per entitats de lleure i juvenils del barri d'Horta, com per practicants de petanca. També és molt apreciat pels escaladors urbans, que han autogestionat les seves parets des de fa anys, fent possible un dels rocòdroms a l'aire lliure més importants de la ciutat.

Al febrer d'aquest any, veïnes i veïns, entitats i associacions del barri d'Horta, es van assabentar dels plans del govern de la ciutat que suposaven la pèrdua d'aquest espai i els seus usos a favor de la construcció d'un aparcament privatiu per una gran superfície comercial. La voluntat de defensar l'ús públic de l'espai públic i un model de comerç de proximitat al barri es concreta en la creació de la plataforma Salvem Botticelli.

Plataforma Salvem Botticelli la formen una trentena d'associacions i entitats, entre les que trobem a l'Associació de Veïnes i Veïns d'Horta, la Coordinadora d'Entitats del barri, la Federació de comerç Cor d'Horta i Mercat i el Consell de la Joventut del Districte. I ha rebut des de l'inici el suport institucional del grup municipal d'ICV-EUiA del districte i de la ciutat, oposant-nos al projecte. També han estat molt presents en el treball diari de la plataforma persones de l'Agrupació d'ICV d'Horta-Guinardó, com l'Anna González i el Víctor Valls.

Seria llarg d'explicar tot el seguit d'accions i concentracions que s'han dut a terme per arribar al moment actual. Però podem dir que Salvem Botticelli ha irromput en l'agenda política del districte i de Barcelona i ha trenat aliances de lluita veïnal i associativa, força consolidades amb la reivindicació i el treball conjunt.

Aquesta feinada, ha obtingut la seva recompensa. El govern de la ciutat, després de mesos d'actuar en favor de l'especulació amb l'espai públic, fa pas enrere i suspèn el projecte d'aparcament a la plaça Botticelli i s'emplaça a iniciar des de zero un procés participatiu per definir els usos d'aquest espai.

Ara, com diu la plataforma Salvem Botticelli en el seu comunicat “... tindrem per endavant un procés participatiu, on el repte serà defensar un model de ciutat contra l'especulació i en defensa dels interessos generals de la ciutadania. Haurem de seguir treballant conjuntament per definir els usos de la plaça, la dignificació de l'espai i la seva adequació en benefici de tothom i no d'un únic operador comercial, sigui el que sigui.”


Enhorabona, Salvem Botticelli !!