Homenatge a Salvador Allende 2014


El passat 11 de setembre ens vam reunir, un cop més, per recordar la figura de Salvador Allende, mort l’any 1973 com a conseqüència d’un cop d’estat militar. Fa molts anys que Barcelona recorda una figura clau del compromís social i la justícia social. Durant molts anys aquest va ser un acte institucional en que l’Ajuntament de Barcelona, al costat d’entitats xilenes, recordava, al barri del Carmel, la figura d’Allende. L’arribada del govern de CIU, però, va canviar aquesta tradició i l’homenatge ja no es va voler fer com a acte institucional. Davant d’aquesta situació va néixer el Comitè per l’Homenatge a Salvador Allende a Barcelona, integrat per entitats molt diverses (Centro Salvador Allende, AVV Horta, AVV Carmel, AVV Coll-Teixonera, FOC Diables del Carmel i Drac d’Horta, Sense Traves), partits polítics (ICV, EUiA, PSC i ERC) i persones a títol individual a més de Casa Amèrica Catalunya. Podeu seguir l’actualitat del Comitè al seu blog, a Facebook i a twitter.



Enguany l’acte d’homenatge va comptar amb la presència de Maria Guinovart, filla de l’artista Albert Guinovart que va estar mol compromès amb Xile. Les seves paraules van ser un crit al compromís que representava Salvador Allende i que avui segueix vigent. Aquí podeu llegir la seva intervenció. L’acte també va comptar, com és tradicional amb la salutació d’Eulogio Dávalos, la retransmissió de les darreres paraules de Salvador Allende, els trabucaires, actuacions musicals i l’ofrena floral. Com a ICV va participar una delegació molt nombrosa que estava encapçalada per Joan Herrera, Dolors Comas, Ricard Gomà, Josep Vendrell...També hi van participar Anna Mir i Toni Salado consellers d’ICV-EUiA al Districte. En representació d’ICV va ser present a l’escenari Víctor Valls.


Les activitats del Comitè seguiran durant aquest mes fins el 5 d’octubre a les 18.00 quan es celebrarà el concert final a Santa Maria del Taulat al Poblenou (Pujades 210) , amb els espectacles “La Revolución se canta” y Winnipeg, barco de la esperanza”.